A szelén az emberi szervezetben megannyi enzim résztvevőjeként, nagyon sok, létfontosságú feladatban fontos szerepet kap.
A szelén egy nélkülözhetetlen nyomelem az emberek számára. Hozzájárul a normál spermaképződéshez, a haj és a körmök normál állapotának fenntartásához, az immunrendszer normál működéséhez, a pajzsmirigy normál működéséhez, a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. A szelénhiány tünetei között szerepel az izomgyengeség, gyakori fertőzések, alacsony férfi nemzőképesség.
A szelén táplálékainkban is megtalálható, a táplálék szeléntartalma attól függ, hogy a talaj szelén ellátottsága milyen mennyiségű. Magyarországon a termőtalaj szelén ellátottsága alacsony.
A szelén forrásai a tenger gyümölcsei (rák, kagylók, egyes halfajok), állati belsőségek, szárnyasok húsa, vörös húsok. Jó forrásai még a tejtermékek, elsősorban a vaj, a citrusfélék, az avokádó, hagyma, paradicsom, brokkoli, sörélesztő, lencse, búzacsíra, búzakorpa és a teljes kiőrlésű gabonafélék.